Resenären - en svensk fansida om spelserien The Longest Journey
VÄLKOMMEN | OM SPELEN | NYHETER | FORUM | LÄSVÄRT | HJÄLP | KONTAKT


7 MARS 2013

Den längsta resan fortsätter

» Slutmålet för
Red Thread Games insamlingskampanj är avslöjat. För Gamespot berättar Ragnar Tørnquist att The Longest Journey Home är ett helt nytt spel, fristående från Dreamfall Chapters. Spelet blir en direkt fortsättning på The Longest Journey och kommer att avsluta April Ryans historia. Vi kan vänta oss ett klassiskt peka-klicka-äventyr likt originalet, i första hand för PC men sannolikt även till mobiltelefoner och surfplattor.

I Red Thread Games blogg förtydligar Ragnar att produktionen av The Longest Journey Home inte kommer att starta förrän Dreamfall Chapters är färdigt. Ytterligare finansiering krävs och det är för tidigt att utlova något releasedatum. Om insamlingen når 2 miljoner dollar kommer man dock ha resurser till att tidigarelägga förarbetet med bland annat manus, design och bakgrunder.

Konceptbild för The Longest Journey Home
The Longest Journey Home – konceptmålning av Christer Sveen

» Insamlingen för Dreamfall ChaptersKickstarter har nu nått $1,250,000 och bonusmålen "A Richer World" och "The Spoken Word" kommer därmed att bli verklighet. Det innebär dels mer resurser till musiken, dels ett galleri i spelet med konst av Emma och April samt utvalda konstverk skapade av fans. Det vinnande bidraget i Red Thread Games fanart-tävling har förstås en given plats. Vidare kommer alla karaktärer i spelet att få röster, fler skådespelare från de tidigare spelen kommer att anlitas och spelet blir översatt till tyska och franska. En polsk version är också bekräftad. Båda bonusmålen beskrivs närmare på kampanjsidan.

Vid uppnådda 1,5 miljoner dollar utökas Dreamfall Chapters till "Director's Cut" vilket betyder mer spelinnehåll – platser, karaktärer och scener som ursprungligen strukits av budgetskäl. Som sig bör kommer även ett kommentarspår att ingå. Detta ska integreras i spelet och bli åtkomligt vid utvalda händelser och platser under berättelsens gång. Ragnar Tørnquist och teamet tänker bjuda på bakom-kulisserna-snack som både ska vara underhållande och ge en djupare inblick i skapandet av spelet.

Om insamlingen når 1,75 miljoner dollar utlovas versioner för mobila plattformar: iOS och Android. Dessa beräknas dock inte bli klara förrän år 2015.

Dreamfall Chapters stretch goals

På söndag avslutas kampanjen och Red Thread Games kommer att direktsända nedräkningen på TwitchTV i sällskap med inbjudna gäster. Ragnar har också gett ett löfte: Om insamlingen skulle nå 2 miljoner dollar kommer de att arrangera en livesändning där teamet spelar igenom hela The Longest Journey!

» Den första riktiga trailern för Dreamfall Chapters kan nu ses i full HD på YouTube. Trailern presenterades först på IGN, som även lagt upp den på sin YouTube-kanal.


Officiell trailer för Dreamfall Chapters

» Ragnar Tørnquist har gett intervjuer för Adventure Gamers och svenska Megazine. Han berättar bland annat om hur kampanjen på Kickstarter planerades, om favoritspelen som influerat hans spelskapande, minnen från arbetet med The Longest Journey och Dreamfall samt vad som är annorlunda när han utvecklar spel idag.

» T-shirtomröstningen är avgjord och "The Loremaster"-motivet med Crow (Kråkan) vann överlägset. Man har även tagit fram en variant med enbart bild­märket "The Balance". T-shirtarna finns som tillval för $25/st + frakt om man stödjer Dreamfall Chapters med minst $20 på Kickstarter.

Dreamfall Chapters "The Loremaster" T-shirtDreamfall Chapters "The Loremaster" T-shirt
Dreamfall Chapters "The Balance" T-shirtDreamfall Chapters "The Balance" T-shirt

» Bidrag på 50 dollar och uppåt ger nu en extra bonus i Dreamfall Chapters: Möjligheten att skifta ;-) kläder och frisyrer på Zoë. Upp till tre alternativa outfits och två alternativa frisyrer ska finnas tillgängliga beroende på bidragsnivå. Vissa fans tycker dock att Red Thread Games därmed begränsar spelinnehållet så att inte alla bidrags­givare får ett komplett spel, vilket lett till upprörda känslor i kommentarsfältenKickstarter. Ragnar bemöter kritiken här och här.

» Tre nya belöningar på $1000-nivån har tillkommit: Unreal World, The Puppet­master och Most Wanted. Information om dessa finns på Kickstarter.

» I sin senaste uppdatering bjuder Red Thread Games på nya skrivbords­bakgrunder med "The Lore­master"-motiv.

The Loremaster wallpaper

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

28 FEBRUARI 2013

Alla världars hus tillbaka i Dreamfall Chapters

» Red Thread Games insamling på
Kickstarter har nu nått bonusmålet $1,050,000. Det betyder att Alla världars hus, rummet där Den längsta resan / The Longest Journey tog sin början, blir en spelbar plats i Dreamfall Chapters. Exakt hur avslöjas inte än, för som vi känner till ifrån det första spelet: "Du förstår, señorita, att mystiken är viktig".

Alla världars hus
Aprils teckning av Alla världars hus

Man har även lagt till en ny bidragsnivå på $200. Den innehåller allt från $150-nivån plus ett USB-minne med Wonkers från Dreamfall.

Wonkers USB-minne
Wonkers USB-minne

Ett annat nytt och välkommet tillval är en digital kopia av The Longest Journey. För 10 dollar extra får man ladda ner det klassiska första spelet efter kampanjens slut.

The Longest Journey
April i The Longest Journey

Här följer fler detaljer om kommande bonusmål för insamlingskampanjen:
  • $1,100,000 - En interaktiv tecknad serie som återberättar de viktigaste händelserna från The Longest Journey och Dreamfall.


  • $1,150,000 - Utökad och förbättrad musik & grafik.


  • $1,250,000 - Mer talad dialog och fler röstskådespelare från de tidigare spelen.
Dreamfall Chapters stretch goals

Till $1,750,000-nivån efterlyser Red Thread Games förslag från bidragsgivarna! På måndag ska de bästa förslagen på bonusmål väljas ut till omröstning.

Man får även rösta på vilket motiv som ska pryda den T-shirt som sedan blir ett tillval i kampanjen. Tre designer presenteras och vinnaren utses nu på fredag:

Dreamfall Chapters T-shirts

Slutligen har Red Thread Games utlyst en fanart-tävling. Bidragen kan bestå av teckningar, målningar eller annan konst (inklusive cosplay) med teman hämtade från The Longest Journey, Dreamfall och Dreamfall Chapters. Se ett kul och aktuellt exempel här.

» I Dreamfall Chapters dystopiska skildring av vår värld år 2220 är Europolis en gigantisk stad som sträcker sig från Polen i öster till Nederländerna i väster. I den mörka cyberpunk-inspirerade miljön får spelaren bland annat möta två nya karaktärer: Mira och Wit. Ragnar Tørnquist berättar mer i Rock Paper Shotguns artikel om Europolis och visar spelsekvenser i videon nedan.


Zoë i Dreamfall Chapters

Dreamfall Chapters ligger nu uppe för omröstning på Steam Greenlight där användarna röstar fram de spel de vill kunna köpa via Steam. Hjälp till du också!

» Red Thread Games speldesigner Martin Bruusgaard har intervjuats av Dealspwn (läs artikeln här). Enligt Martin finns det hopp om "The Longest Journey Home" även om man inte skulle nå $2,000,000 på Kickstarter:
"I know that me and Dag and Ragnar would love to do it, and if it doesn't happen through Kickstarter we will try to make it happen through other means."
» Ragnar Tørnquist gästade norsk TV i NRK Morgennytt med anledning av insamlings­kampanjen för Dreamfall Chapters.

» Red Thread Games maratonsändning på nätet i fredags blev mycket uppskattad. Hela den 10½ timme långa sändningen går att se inspelad på TwitchTV. Upphovs­männen spelade och kommenterade Dreamfall varvat med skypesamtal med fans till långt fram på småtimmarna.

» Marknadsföringen av Dreamfall Chapters engagerar många av bidragsgivarna på Kickstarter. I Red Thread Games blogg förklarar Ragnar hur förutsättningarna ser ut.

» Med hashtaggen #gameswithsoulTwitter startade Ragnar en diskussion om spel som väcker känslor. To The Moon, Journey, The Walking Dead och Heavy Rain är exempel på titlar som berört många.

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

19 FEBRUARI 2013

Dreamfall Chapters även till Mac och Linux

» Insamlingen för
Dreamfall Chapters passerade igår det första bonusmålet på 900000 dollar, vilket innebär att spelet kommer till Windows, Mac och Linux.

Nu för PC, Mac & Linux!

Som nästa bonus ($950,000) lovar Red Thread Games att inkludera Marcurias stora bibliotek i spelvärlden. Om man når $1,000,000 kommer spelet att utökas med fler sidohistorier, platser och karaktärer - bland annat Abnaxus från The Longest Journey.

Bonusstegen fortsätter sedan med ett antal ännu ej avslöjade mål, ända upp till $2,000,000 och något man hemlighetsfullt kallar "The Longest Journey Home"!

Dreamfall Chapters stretch goals

Kampanjen pågår fram till söndag den 10 mars på Kickstarter. Det går även bra att bidra via PayPal.

» I en ny video berättar Ragnar Tørnquist, Martin Bruusgaard och Dag Scheve om hur man tänker introducera nya spelare till Dreamfall Chapters. Trion kommer även att spela igenom hela Dreamfall i en livesändning på TwitchTV nu på fredag. Missa inte det!


Ragnar Tørnquist, Martin Bruusgaard och Dag Scheve

» Quintin Pan och Martin Bruusgaard från Red Thread Games demonsterar en tidig prototyp av Dreamfall Chapters. Videon visar hur man kombinerat spelmiljö i 3D med ett klassiskt peka-klicka-gränssnitt.


Quintin Pan och Martin Bruusgaard

» Skådespelerskan Sarah Hamilton, som gjorde April Ryans engelska röst i både The Longest Journey och Dreamfall, kommer att anlitas även för Dreamfall Chapters. Mer än så avslöjas inte om Aprils fortsatta öde...

» På Gamer.no har Ragnar Tørnquist, Dag Scheve och Martin Bruusgaard besvarat ett stort antal frågor från fansen. Ragnar höll dessutom en lång frågestund på Reddit några dagar tidigare. Ett önskemål om svenska röster i Dreamfall Chapters besvarades såhär av Ragnar:
"Further localisations will be part of both stretch goals AND discussions with distributors in all the different territories. Swedish would be awesome, but a bit of a long shot unless someone from Sweden gets in touch (hello Sweden!)."
Resenären vidarebefordrar härmed uppmaningen samt noterar att åtminstone en svensk aspirant har anmält sitt intresse!

» Penny Arcade och Rock Paper Shotgun (del 1, del 2) intervjuade Ragnar Tørnquist, Dag Scheve och Martin Bruusgaard inför Kickstarter-kampanjen.

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

9 FEBRUARI 2013

Dreamfall Chapters gör succé på Kickstarter

» 
Red Thread Games insamling för att finansiera Dreamfall Chapters ser ut att bli en stor framgång. Första målet är satt till 850000 dollar och redan ett dygn efter kampanjstarten har närmare halva det beloppet uppnåtts. Det råder ingen tvekan om att spelet är efterlängtat!

Bidragsgivare med gott om pengar att spendera kan välja mellan flera roliga belöningar. Vad sägs om att få ditt namn uppläst i spelet av Marcurias stadsutropare ($1000)? Eller att skapa en helt egen karaktär som du själv skriver dialogen till ($5000)? Givetvis ingår även en signerad och numrerad specialutgåva av Dreamfall Chapters.

Mer överkomligt för de flesta är kanske 25-dollarsnivån. För den summan får man ladda ner spelet när det släpps, och som bonus fem högupplösta bakgrundsbilder till datorn.

Kampanjvideon på Kickstarter visar bland annat de första nya sekvenserna med Zoë, och i presentationstexten räknas ett antal karaktärer från de tidigare spelen upp: Crow (Kråkan), Blind Bob, Benrime Salmin, Roper Klacks, Vagabonden, Brian Westhouse, Emma och Reza - alla återkommer i det nya spelet.

Utvecklingsteamet består av ett tiotal personer inklusive kärntruppen från Dreamfall: Ragnar Tørnquist, Dag Scheve och Christer Sveen. Deras ambition för Dreamfall Chapters är att kombinera och utveckla det bästa från både The Longest Journey och Dreamfall. I november 2014 ser vi förhoppningsvis resultatet!

Zoë i Dreamfall Chapters
Zoë i Dreamfall Chapters

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

11 NOVEMBER 2012

Dreamfall Chapters färdigt inom två år

» I en intervju för
Eurogamer berättar Ragnar Tørnquist mer om Dreamfall Chapters. Bland annat anser han att stridssystemet i Dreamfall blev helt misslyckat. I Chapters slipper man att slåss, och likt The Longest Journey ska spelet vara befriat från faror med tidsbegränsning - man dör inte bara för att man väntat för länge. Detta innebär dock ingen återgång till traditionellt peka-klicka. Ragnar och teamet kommer i stället att utveckla och förfina direktkontrollen från Dreamfall. Valet motiveras med att detta ger spelaren en bättre inlevelse. Känslan av en levande spelvärld, som Ragnar anser fanns i The Longest Journey men saknades i Dreamfall, är något man kommer att ta fasta på.

Vad gäller utvecklingstiden så är målet tydligt: Dreamfall Chapters ska vara färdigt för lansering inom två år. Alla inblandade är trötta på att jobba med långdragna produktioner, och tack vare erfarenhet kan man göra saker effektivt även med en mindre budget. Spelets längd och kvalitet kommer inte att bli lidande.

Konceptskiss från Dreamfall
Konceptskiss från Dreamfall

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

4 NOVEMBER 2012

Dreamfall Chapters på gång – Ragnar Tørnquist startar eget

» Efter att ha legat på is de senaste fyra åren ser fortsättningen på Dreamfall äntligen ut att bli verklighet. Genom licensavtal med
Funcom, som äger rättigheterna till spelsagan, ska upphovsmannen Ragnar Tørnquist ge ut spelet i egen regi.

Ragnar Tørnquist
Ragnar Tørnquist

Den nystartade spelstudion Red Thread Games kommer att utveckla Dreamfall Chapters helt oberoende av Funcom. Spelet finansieras inledningsvis med ett bidrag från Norsk filminstitutt (Funcom beviljades ekonomiskt stöd för Dreamfall Chapters redan 2007 av dåvarande Norsk filmfond) men planen är att donationer från fans - så kallad crowdfunding - ska bli det som möjliggör en färdig produkt. Flera legendariska spelkreatörer inom äventyrsgenren (Tim Schafer, Jane Jensen, Al Lowe, Charles Cecil) har redan med framgång använt sig av insamlings­kampanjer via Kickstarter.

I en lång intervju för Rock Paper Shotgun berättar Ragnar Tørnquist om sina planer för spelet. Jämfört med föregångaren blir Dreamfall Chapters en billigare produktion utan storskalig marknadsföring, men som oberoende spelstudio får de å andra sidan möjlighet att skapa exakt det spel de själva - och fansen - vill ha.

Dreamfall Chapters blir ett äventyrsspel för PC och Mac med berättelsen i fokus, fritt från spelmoment som kräver snabba reflexer. Man skippar det tidigare aviserade episodformatet och satsar nu på att släppa ett fullständigt spel. Stor vikt kommer att läggas vid karaktärer som utvecklas och växer under spelets gång - förändring på ett psykologiskt och andligt plan snarare än utökade förmågor som i traditionella rollspel. Fortsättningen tar vid direkt där Dreamfall slutade och kommer att sy ihop det som lämnades oavslutat sist.

I intervjun återkommer Ragnar till att många spelade The Longest Journey och Dreamfall i sällskap med någon. Detta kommer man att ta fasta på i Dreamfall Chapters. Även om Chapters liksom föregångarna kommer att vara ett enpersonsspel, så blir det ett spel att uppleva tillsammans.

Mer specifik information om spelet utlovas inom ett par veckor. Utvecklings­teamet är ännu inte fulltaligt och rekrytering pågår, men i början av nästa år räknar man med att ha mer att visa upp.

Kommentera nyheten på Facebook
Kommentera nyheten på Facebook

~

10 MAJ 2010

Dreamfall Chapters till iPad?

» Ragnar Tørnquist ägnade söndagen åt att besvara ett hundratal frågor som fansen ställde till honom på
formspring.me. Han lovordade bland annat Apples nya iPad som potentiell plattform för äventyrsspel och skulle gärna se sina egna spel släppas till denna.

Status för Dreamfall Chapters är annars oförändrat, men Ragnar lovar återigen att spelet kommer så snart tid och resurser finns.

~

30 JANUARI 2010

Den längsta resan släpps som download

» I en tid när Dreamfall Chapters ligger på is och Funcom verkar fokusera helt på andra projekt är en uppdatering av
www.longestjourney.com knappast väntad - men det är precis vad som skett nu i veckan. Sajten är helt omdesignad för att marknadsföra The Longest Journey i nedladdningsbart format. Att spelet säljs som download är i sig inget nyhet; TLJ har funnits på Steam och Adventure Shop sedan 2007. Nytt är däremot att Funcom nu erbjuder ett antal språkversioner, inklusive den svenska som varit borta från marknaden i ett par år. Mycket välkommet!
www.longestjourney.com
Så, vad kommer efter detta? Vi väntar nyfiket.

~

15 JANUARI 2010

Resenären fyller 10 år

» Idag är det exakt tio år sedan Resenären slog upp sina portar på internet. Det känns kanske inte som om det var igår, men ändå lite märkligt att ett helt decennium förflutit. Resenären kan även stoltsera med att vara den enda TLJ-fansite som bestått under hela denna tid, såvitt jag känner till.

För en tillbakablick på de gångna tio åren räcker det egentligen att scrolla ner längs denna sida(!), men dagen till ära har jag vaskat fram lite mer kuriosa från slutet av förra millenniet.

Redan våren 1996 startade Funcom produktionen av det som skulle bli Den längsta resan. Valet av spelgenre hade inte varit självklart, plattformsspel à la Heart of Darkness var i ropet, men designern/producenten Ragnar Tørnquist gillade traditionella äventyrsspel. Tidigt året därpå vände sig den då 26-årige Ragnar till äventyrsspelarna på Usenet med frågan "Vilken sorts äventyr vill NI ha?":



Lika lyhörda som man då var för peka-klicka-entusiasternas önskemål, lika bestämt avfärdade man dem när det var dags för Dreamfall... På gott och ont.

Det tog ett tag innan hjältinnan April Ryan fick sin slutliga look. Dessa bilder är hämtade från en förhandsversion av The Longest Journey i början av 1999:
Lägg märke till Aprils kläder, som senare byttes ut.

Under andra halvan av 90-talet satsade IQ Media stort på svenska röster i sina spel, och Den längsta resan var deras mest omfattande lokalisering någonsin. Såhär löd pressmeddelandet i augusti 1999:
Spelet lanserades med hjälp av bland annat denna trailer:



Den längsta resan skrevs och spelades in på engelska, och översattes därefter till andra språk - tvärtemot vad många kanske tror i och med dess norska ursprung. Ändå tillhörde Sverige de allra första länderna där spelet gavs ut. Av marknads­föringsskäl kom det att dröja ytterligare fem månader innan engelskspråkiga The Longest Journey slutligen släpptes.

Hos oss var det som bekant Regina Lund som gav röst åt April, och därmed också extra uppmärksamhet till spelet. I september 1999 skrev Aftonbladet om hennes medverkan:
Trots Reginas entusiasm blev det ingen återkomst i Dreamfall 2006, varken för henne eller några andra svenska skådespelare. Tiden när man satsade på svenska lokaliseringar var då sedan länge förbi.

Den längsta resan fick över lag höga betyg, men en och annan begrep sig inte på spelet. På TV-programmets Sajbers hemsida skrev recensenten:
"Uppriktigt sagt förstår jag inte varför man gör sådana här spel överhuvudtaget då det bara känns frustrerande att stå och stampa för man inte har knäckt idiotproblem som det bara dyker upp nya av hela tiden."

Spelet klarar sig dock från underkänt tack vare fina miljöer och en ambitiös historia. Testet av Den längsta resan sändes i SVT1 den 7 december 1999 och den som händelsevis har avsnittet inspelat får mer än gärna höra av sig!

Slutligen vill jag tipsa om att prologen från Den längsta resan numera kan avnjutas på YouTube:


"Jag är i bara underkläderna. Det är kanske inte så... lämpligt".
Ett klassiskt citat :-)

Trots att framtiden för Dreamfall Chapters ter sig något oviss, så hoppas jag att vi om tio år fått uppleva nya äventyr i Ragnar Tørnquists värld och kan se tillbaka på hur det gick för April, Zoë och de andra.

Dela gärna med er av era minnen från Den längsta resan och Dreamfall i forumet - och glöm inte att gå med i Resenärens grupp på Facebook, ni som inte redan gjort det!

~

5 JANUARI 2010

Nya webbadresser till Resenären

» Resenärens gamla webbadresser under web.telia.com upphör inom kort. Samtliga sidor utom forumet kommer enbart att kunna nås via domänen resenaren.net. Huvudadressen
www.resenaren.net går som tidigare till välkomstsidan, men alla övriga eventuella länkar/favoriter/bokmärken bör uppdateras. Rekommenderade direktlänkar står under rubrikerna på respektive sidor.

~

4 OKTOBER 2009

Oviss framtid för Dreamfall Chapters

» I en intervju för
Game-Pad säger Funcoms informationschef Erling Ellingsen att Dreamfall Chapters är uppskjutet på obestämd tid. Att Funcom inte haft någon bestämd tidsplan för spelet var visserligen känt, men enligt Ellingsen finns heller inga planer på att återuppta utvecklingen, åtminstone inte i nuläget.

Ovissheten förstärks av E24:s rapport att Funcom planerar stora omflyttningar och nedskärningar av personalstyrkan, vilket även kommer att försena storprojektet The Secret World med flera månader.

~

28 FEBRUARI 2009

Inofficiellt om Dreamfall Chapters

» På mångas begäran ger
Ragnar Tørnquist nu själv lite uppdaterad information gällande Dreamfall Chapters. Han bekräftar att spelet är mycket efterfrågat och lovar att det kommer, men kan inte ge några löften om när. Ragnar och teamet kommer att vara fortsatt upptagna med The Secret World ännu en tid framöver och produktionen av Chapters ligger därför vilande.

Dreamfall Chapters kommer att släppas episodvis och kräva internetanslutning för att kunna laddas ner och spelas (Ragnar nämner den omfattande piratkopieringen av Dreamfall som ett skäl till detta). Precis som tidigare sagts är Chapters en direkt fortsättning på Dreamfall. Spelaren kommer att följa flera olika karaktärer genom episoderna, många historier finns att berätta och Ragnar hoppas att Dreamfall Chapters ska bli en riktig långkörare. Spelsystemet kommer att likna det i Dreamfall, inklusive de kritiserade actioninslagen - dock, enligt Ragnar, i helt omarbetad tappning.

Med Dreamfall Chapters ska Dreamfall få ett ordentligt avslut, men förmodligen kommer det ändå att krävas ett "The Longest Journey 2" för att knyta ihop varje del av sagan. Allt enligt upphovsmannen själv.

Nyheten kommenteras av Rock, Paper, Shotgun och The 8th Circuit.

~

3 SEPTEMBER 2008

Intervju med Ragnar Tørnquist

» Brittiska PC-spelbloggen
Rock, Paper, Shotgun har publicerat en lång och djupgående intervju med Ragnar Tørnquist. Tillsammans med journalisten John Walker blickar Ragnar tillbaka på The Longest Journey och Dreamfall, hur spelen tog form och hur han i efterhand ser på resultatet. Den tredelade intervjun berör även lite av upplägget i kommande The Secret World och en gnutta Dreamfall Chapters:

   1. Ragnar Tørnquist On… Storytelling
   2. Ragnar Tørnquist On… The Longest Journey
   3. Ragnar Tørnquist On… Dreamfall & Faith

Intressant läsning och en kompensation för den utlovade men (hittills) uteblivna fortsättningen på Ragnars egen artikelserie (del 1, del 2) om Dreamfalls tillblivelse.

~

13 AUGUSTI 2008

Spelhjälp på Resenären

» Ni som vill ha spelhjälp av Resenären har nu möjlighet att ställa frågor och få svar via mail. Fanny Hult hjälper er med lösningar till både Dreamfall och TLJ. E-postadressen står på
kontaktsidan.

» Dreamfall finns sedan en tid tillgängligt till Xbox 360 via nedladdning från Xbox LIVE Marketplace, även i de skandinaviska länderna.

~

2 JUNI 2008

Dreamfall Chapters dröjer

» 
Ragnar Tørnquist bryter tystnaden kring Dreamfalls fortsättning och summerar läget i sin blogg. Funcom har fullt upp med nyligen släppta Age of Conan, kommande The Secret World (som Ragnar själv är mycket involverad i) samt ytterligare spel under utveckling, vilket gör att Dreamfall Chapters får stå tillbaka just nu.

Ragnar lovar dock att projektet inte är nedlagt, bara att det kommer att dröja en tid och att det kräver hans medverkan. Idéer saknas inte, och vid varje tillfälle som ges skissar han vidare på spelsagan, men någon specifik tidsplan är inte satt.

Ragnar bekräftar nu att både Zoë och Kian har viktiga roller i det fortsatta äventyret och att deras historier är långt ifrån avslutade. Vad Aprils öde beträffar lär vi få ge oss till tåls tills spelet kommer ut...

~

15 JANUARI 2008

Resenären på Facebook

» Resenären fyller 8 år och firar födelsedagen med att starta en egen grupp på
Facebook. Gamla stammisar såväl som nytillkomna fans av Ragnar Tørnquists eminenta spelsaga är välkomna att ansluta sig här.

~

28 NOVEMBER 2007

Zoë återvänder i Dreamfall Chapters?

» 
Ragnar Tørnquist ger alla nyfikna några vinkar om innehållet i fort­sätt­ningen på Dreamfall - dock med sedvanlig klurighet och "två och en halv osanning":
"Okay, okay, so here's something. The following paragraph contains two and a half falsehoods. Make of that what you want:

Zoë's in it. And Crow. Gabriel gets his groove on. There will be puzzles. And an exciting story. You'll find out more about the Azadi. A Dragon strips down to the 'bare essentials' (if you know what I mean). And you'll learn the true identity of the Prophet."
Öppet för tolkningar och spekulationer med andra ord.

» Både The Longest Journey och Dreamfall kommer inom kort att finnas för nedladdning på nystartade Adventure Shop. Priser och releasedatum är ännu inte kända.

» Senaste patchen till The Longest Journey är version 161.

~

1 MARS 2007

Dreamfall fortsätter som episodspel

» 
Funcom meddelar att man planerar för en fortsättning på Dreamfall i episodformat, det vill säga att nya spelavsnitt produceras och publiceras fortlöpande för nedladdning på Internet. Ännu finns ingen officiell tidsram för när det första avnittet ska släppas, men Norsk filmfond bidrar med ekonomiskt stöd som åtminstone ska säkra det inledande arbetet.

'Dreamfall Chapters' kommer att ta vid där Dreamfall slutade och ta med spelaren på ännu en resa, liksom föregångarna med en fängslande historia, och denna gång utlovas en storslagen final. Spelet har vad Funcom kallar "uniquely varied modern adventure gameplay in a whole new way" vilket antyder att spelsystemet kommer att utvecklas vidare och gissningsvis ha mer gemensamt med Dreamfall än The Longest Journey / Den längsta resan.

Ragnar Tørnquist kommenterar nyheten i sin blogg, bl.a. om vikten av att utveckla ett distributionssystem som motverkar piratkopiering.

» Funcom måste sägas vara ett föredöme som fortfarande efter sju år släpper nya uppdateringar till The Longest Journey (låt vara att det endast gäller utgåvor från 2004 och senare). Version 160 ger bl.a. kompatibilitet med Windows Vista.

» Med priser från 99 kr är Dreamfall just nu ett riktigt fynd! Sponsra gärna Resenären med ett köp här.

» Brittiska Game har släppt en ny exklusiv variant av Dreamfall - Limited Edition (tidigare utgåva se längre ner). För 24.99 GBP säljs detta tjusiga set innehållande spel, bok och musik:
Den tidigare bonus-CD:n med Magnet är utbytt mot Leon Willetts soundtrack, och The Longest Journey medföljer på DVD!

» Niklas på Testcentralen har recenserat Dreamfall.

~

21 JANUARI 2007

Dreamfall demo och onlinedistribution

» När det blivit dags att summera spelåret 2006 har Dreamfall uppmärksammats i media med
flera utmärkelser, och Funcom har påpassligt nog släppt en prova-på-version av Dreamfall för nedladdning.
Du kan spela första kapitlet utan någon registrering eller kostnad. Att låsa upp resten av spelet kostar $39.99 USD och betalas online med Visa, MasterCard, American Express eller PayPal. Ännu billigare ($29.95 USD) är det att tanka hem spelet via Steam, en väletablerad onlinetjänst känd för distributionen av bl.a. Half-Life 2. Enligt Ragnar Tørnquist bådar uppsvinget gott för en uppföljare till Dreamfall.

» Dreamfall har nått högt även på svenska tidningars årsbästa-listor (placering inom parentes):

   Göteborgs-Posten (2)
   Svenska Dagbladet (8)
   Aftonbladet (10)
   Gamereactor (24)

I speltidningen Level vann Dreamfall kategorin "Bästa manus" och placerade sig på listan "Bästa stad". Goodgame nämner också Dreamfall som ett av 2006 års mest minnesvärda spel.

» Ragnar Tørnquist fortsätter sin tillbakablick på Dreamfall och berättar hur spelidén tog form, från det att Den längsta resan släpptes i november 1999 till att arbetet med Dreamfall inleddes 2003. Adventure Classic Gaming har gjort en lång och informativ intervju med Ragnar om bl.a. influenserna till spelen. Rekommenderad läsning!

~

1 NOVEMBER 2006

Dreamfall i backspegeln

» Spelförfattare/regissör
Ragnar Tørnquist gör en tillbakablick på Dreamfall och hur han upplevt det bitvis tuffa mottagandet i pressen och bland TLJ-fans. Fler artiklar kring Dreamfalls tillblivelse utlovas i bloggen under de kommande veckorna.

» Jelena Rosenberg-Vahtera har gjort en imponerande sammanställning av all dialog samt skrivit ner fakta om de flesta namn som återfinns i Dreamfall.

» Fansen på The Divide har ställt ett antal frågor till Ragnar Tørnquist. Vi får veta att det lär bli fler berättelser från TLJ-världen i framtiden, om inte i spelform så kanske som tecknad serie. Ragnar lovar också att det kommer en fortsättning på Dreamfall i en eller annan form.

» CAD Media har publicerat en lång intervju med Ragnar Tørnquist. Han berättar lite om sin bakgrund, hur hans arbetsdagar på Funcom ser ut, och avslöjar bland annat att The Longest Journey ursprungligen var tänkt som ett actionbetonat spel med plattformsinslag! Han nämner också några ord om sitt nya spelprojekt, ett så kallat MMOG (Massively Multiplayer Online Game).

» Behöver du hjälp i Dreamfall? UHS har alla svar! StrategyWiki har också en Dreamfall-walkthrough under uppbyggnad.

» För den som vill ge sig i kast med att modifiera Dreamfall på PC finns dessa mer eller mindre färdiga verktyg att tillgå:

   DFToolBox – extrahera och modifiera datafiler
   MocaLoca – redigera undertexter
   DreamView – visa och exportera 3D-modeller

» Och så slutligen de sista(?) Dreamfall-recensionerna:

   Testcentralen
   Smartson
   PC för Alla
   Svenska Dagbladet
   Se till vänster, där går en arab (Naseer Alkhouri)

~

14 JUNI 2006

Fler Dreamfall-recensioner

» Det fortsätter att komma recensioner av Dreamfall (betyg inom parentes):

   
Retry.se (9/10)
   GAMEcore.se (9/10)
   Citypuls (8/9)
   Kong (4/5)
   Gameplayer (8/10)
   Upsala Nya Tidning (3/5)
   Goodgame (5/10)
   GameConnect

» Spelmusiken från Dreamfall finns nu att köpa på CD i Funcoms online-shop:
Music 4 Games har intervjuat kompositören Leon Willett.

» Värt att notera är att svenska CDON säljer Dreamfall - Limited Edition:
Observera att det medföljande soundtracket inte innehåller ovannämnda spelmusik av Leon Willett, utan soundtrack-EP:n med Magnet.

» Senaste patchen för The Longest Journey uppdaterar till version 157.

~

28 MAJ 2006

Dreamfall-recensioner

» Den 5 maj släpptes Dreamfall i svenska butiker och placerade sig på
PC-speltoppens 7:e plats efter första försäljningsveckan. I skrivande stund (vecka 21) ligger det på plats 10. Spelet får mestadels bra betyg av recensenterna:

   Deltér Adventures (9/10)
   GON (5/6)
   GameElite / Corren.se (8/10)
   Aftonbladet (4/5)
   Level 7 (8/10)
   Stäng åv ede speli! (Benny Holmström) (8/10)
   Gamereactor (8/10)
   Expressen (4/5)
   FZ (3½/5)
   Barometern (3/5)
   Torget (2/5)

Metacritic finns sammanställningar av engelskspråkiga recensioner för PC respektive Xbox. I Sverige är Xbox-versionen ytterligare försenad och dröjer till den 30 juni.

» Har du spelat Dreamfall och gillade det? Spelets skapare Ragnar Tørnquist uppmanar dig att sprida din åsikt på nätet! SpreadDreamfall ger fler förslag på hur fansen kan hjälpa till att pusha för Dreamfall.

» Kört fast i Dreamfall? Hjälp och lösningar finns på Drommefall.net: Vinter och GameBoomers.

» Minstrum.net och Black House har lagt ut två Dreamfall-trailers hämtade från fullversionen respektive pressdemon.

» TV-programmet Electric Playground och ITavisen Podcast har intervjuat Ragnar Tørnquist.

» På Dagbladet.no har Ragnar Tørnquist, Christer Sveen (Art Director) og Jarl Schjerverud (Lead Designer) från Funcom chattat med läsarna om Dreamfall.

» Många recensenter och spelare har åsikter om slutet i Dreamfall. Ragnar Tørnquist kommenterar i sin blogg.

~

13 APRIL 2006

Förhandsboka Dreamfall - Limited Edition

» Den begränsade samlarutgåvan av Dreamfall ska inom kort gå att förhands­boka i engelsk version via Funcoms
online-shop. Som KE Media tidigare meddelat kommer ingen Limited Edition att säljas i svenska butiker. Samlarutgåvan innehåller förutom spelet en musik-CD med fyra låtar av artisten Magnet samt en 92-sidig bok med illustrationer, allt exklusivt förpackat:
Tre färgkort med motiv ur boken medföljer om du beställer senast den 29 april. Magnet-CD:n går även att köpa separat på t.ex. CDON:

» Funcom har sammanställt ett videokollage med klipp från Dreamfall ackompanjerade av Magnets stämningsfulla musik:

   Standard 4:3 (19,0 MB WMV-fil)
   Widescreen 16:9 (22,9 MB WMV-fil)

» På Dagbladet.no (spoiler­varning!) kan du tjuvtitta på den spännande inledningen till Dreamfall (c:a 9 min video). Du kan även vinna DVD-utgåvan av The Longest Journey + ett Dreamfall-kort signerat av Ragnar Tørnquist och Christer Sveen (AD för Dreamfall). Kortare videoklipp, som visar spelet i aktion under prologen och första kapitlet, finns här (hämtat från Dagbladet.no) och på IGN.

» Black House har gjort en grundlig genomgång av Dreamfall - där står allt om hur gränssnittet och kontrollerna fungerar. TeamXbox, GameSpy, Gamereactor Sverige och norska Hardcore (podradio - spoiler­varning!) har också testat.

» Det figurerar olika uppgifter om systemkraven för Dreamfall. Funcom själva anger dessa minimikrav:

   • 3D hardware accelerator video card required
     · 100% DirectX® 8 compatible 64 MB
     · 800×600 minimum resolution
   • Microsoft® Windows® XP
   • Pentium® IV 1.5 GHz or Athlon® XP 1500+ processor or higher
   • 256 MB RAM
   • DVD-ROM
   • 4 GB free hard disk space
   • 100% DirectX® 8 compatible 16-bit sound card
   • 100% Windows® 2000/XP compatible mouse and keyboard
   • DirectX® 8 (DirectX® 9 included)
   • Joypad optional

» Dreamfall har fått en ny flash-baserad hemsida. Några nya bilder och musikexempel från spelet har tillkommit.

» Leon Willett står för merparten av musiken i Dreamfall. CosmicD intervjuar honom om musikskapandet.

» Ragnar Tørnquist berättar för Gamasutra om skapandet av Dreamfall (och att han är redo för Dreamfall 2 :-). GamersReports har fler frågor och svar.

» Västerbottens-Kuriren skriver om Dreamfall.

~

24 MARS 2006

Information om Dreamfall - Limited Edition

» KE Media meddelar till Resenären att Dreamfall - Limited Edition inte kommer ut i Sverige, troligtvis bara i Norge, och (enligt
Drommefall.net) då endast med norska röster. Drommefall.net rapporterar vidare att extra­innehållet består av en CD med spelmusiken samt en exklusiv bok med bakgrunds­historia och koncept­skisser.

» Jørgen Tharaldsen tröstar oss svenska spelare med att Ragnar Tørnquist lagt ner enormt mycket tid på att hitta de rätta engelska rösterna och att vi kommer att få njuta av Dreamfall i Ragnars original­version. Dreamfall blir sannolikt inte heller textat på svenska p.g.a. det omfattande arbetet (c:a 8500 rader dialog) och kostnaden det skulle innebära.

» KE Media visar nu även omslaget till PC-versionen av Dreamfall:
Releasedagen för Xbox-versionen är framflyttad till den 31 maj. För PC uppges fortfarande 20 april.

» Ragnar har presenterat DreamfallGame Developers Conference 2006 i Kalifornien. GameSpot, IGN och 1UP.COM (spoiler­varning!) rapporterar.

~

19 MARS 2006

Inget svenskt Dreamfall

» På
Spel2.se ger Funcoms produktchef Jørgen Tharaldsen beskedet att Dreamfall inte kommer på svenska, detta med motiveringen att svenskar i allmänhet behärskar engelska tillräckligt bra. GONs artikel bekräftar också beskedet. Tråkigt, även om resonemanget var väntat. En norsk version verkar det dock fortfarande bli, fast inga skådespelar­namn presenterats ännu. För Adventure Europe bekräftar Tharaldsen de översättningar som hittills är klara: Italienska, ryska, spanska, franska, tyska, engelska, tjeckiska och polska.

» Svenska KE Media presenterar Dreamfall bland sina aktuella titlar och har lagt ut omslagsbilden till Xbox-versionen av spelet:

» Hos Black House kan du vinna Dreamfall-paket innehållande ett signerat exemplar av spelet, en T-shirt, en affisch samt spelmusiken. Tävlingen pågår fram till den 1 april.

» Gamereactor Norge har besökt Funcom och är imponerade av Dreamfall. Senaste numret av svenska Gamereactor innehåller också en förhandstitt på spelet.

» Shacknews har provat Dreamfall och träffat spelförfattare Ragnar Tørnquist, som berättar om sina tankar kring spelet.

» Funcom har visat Dreamfall för den norska pressen, bl.a. TU.no, ITavisen / DinSide och Drommefall.net. De sistnämnda avslöjar dock väldigt mycket av händelserna i spelets början, och Ragnar Tørnquist själv avråder från att läsa alltför detaljerade förhandstittar och (kommande) recensioner om man vill få mesta möjliga spelupplevelse.

» Det har förekommit många olika uppgifter om speltiden i Dreamfall. Ragnar uppskattar den till 20 – 25 timmar. Han bekräftar också releasen till "slutet av april, början av maj" samt att spelet, åtminstone i Norge, kommer i en "limited edition". Fler frågor och svar från Ragnar finns att läsa här.

» Drommefall.net har två exklusiva smakprov på musiken samt ett gäng bilder från Dreamfall. Ännu fler nya bilder och skisser, uppdelade i kategorier efter hur mycket de avslöjar, finns i Black House bildgalleri.

» Minstrum.net har intervjuat Jørgen Tharaldsen om Dreamfall.

» Dreamfall har fått ett officiellt diskussionsforum. Inlägg görs på engelska, så för svenska diskussioner är det fortfarande Resenären och Drommefall.net som gäller.

» DVD-utgåvan av The Longest Journey var tydligen inte helt buggfri. Senaste patchen uppdaterar till version 156.

~

11 FEBRUARI 2006

Ny Dreamfall-trailer

» Väntan på Dreamfall går mot sitt slut. Funcom har släppt en andra trailer, fullmatad med klipp ur spelet, och allt tyder på att tidsplanen håller för release i vår. Mystik och äventyr är att vänta! Trailern finns att ladda ner i WMV-format i full kvalitet (31,2 MB) hos
Funcom eller i lägre kvalitet (5,4 MB) här. Fler format finns på www.dreamfall.com.

» KE Medias releaselista skvallrar om en prishöjd "Limited Edition" av Dreamfall. Ännu finns dock ingen information om vad som kommer att skilja utgåvorna åt.

» Spelförfattare Ragnar Tørnquist har besvarat frågor om grafikkvalitet, hårdvarukrav samt i vilken utsträckning spelaren kan undvika fighter i Dreamfall.

» På www.dreamfall.com berättas mer om vad som hänt i Stark sedan The Longest Journey utspelade sig, och om den värld vi kommer att möta i Dreamfall. Drommefall.net nämner även att en välbekant figur är tillbaka. Alla nya bilder finns som vanligt samlade på Minstrum.net.

» Aftonbladet tror på äventyrsspel när de förutspår 2006 års speltrender och räknar upp bl.a. Dreamfall som exempel.

» Nyutgåvan av The Longest Journey recenseras i flera svenska publikationer. Hur står sig spelet idag, drygt sex år efter releasen? Läs vad recensenterna tycker:

   Retry.se
   GameElite / Corren.se
   FZ
   Boomtown

~

16 DECEMBER 2005

Nya videoklipp från Dreamfall

» Funcom har haft nya pressvisningar av Dreamfall och fyra videoklipp som visar spelet i aktion finns på
GameSpot. Vi får se välkända miljöer från Marcuria och Venice i full 3D, och inte minst höra Zoë tala med sin leksaksapa, vars röst lär vara bekant för er som sett Steven Spielbergs film A.I.

GameSpot, GameSpy och IGN (PC respektive Xbox) är alla imponerade efter att ha provspelat och skriver om sina intryck. Några nya bitar ur handlingen avslöjas, och de många skärmbilderna finns samlade på Minstrum.net (så skippa dessa artiklar och bilder om du vill spara på överraskningarna :-). Den totala speltiden uppges bli allt från 12 till 40 timmar beroende på hur mycket spelaren vill utforska.

» Kompositören Leon Willet står för musiken i Dreamfall och två smakprov finns att lyssna på här.

» Adventure-Archiv besökte Funcom tidigare i höst och fick då en förhandstittDreamfall.

» I förra veckan nådde DVD-utgåvan av The Longest Journey butikshyllorna. Spelet levereras i en vanlig DVD-case med detta omslag:
Spelet och rösterna är desamma som på den svenska CD-utgåvan. Endast möjligheten att välja lägre videokvalitet är borttagen, men det vållar inga problem om datorn har Pentium II 266 eller snabbare processor. Något mera hårddiskutrymme (700 MB) krävs också jämfört med tidigare. Fördelarna är att man slipper skivbyten, att spelet kommer färdigpatchat och framför allt helt kompatibelt med Windows XP. Tyvärr finns ingen svensk manual denna gång, endast en engelsk manual ligger med som PDF-fil.

Extramaterialet består av Dreamfall-trailern (som även kan laddas ner här) från i somras, och man får som sagt två extra språkversioner av The Longest Journey på köpet. Att kunna spela med de i vårt grannland så hyllade norska rösterna är en kul bonus, liksom givetvis möjligheten att spela på engelska om man föredrar det.

~

23 NOVEMBER 2005

Den längsta resan åter på svenska

» Efter att ha varit slut i butikerna i flera år finns äntligen den svenska versionen av Den längsta resan att köpa igen. Den 2 december släpps en DVD-utgåva av spelet på lågprisetiketten PC Best Buy, med den engelska, norska och svenska versionen samlade på en skiva. KE Media är distributör och informerar om spelet på sin hemsida.

» KE Media blir även nordisk utgivare för Dreamfall. Som Funcom tidigare meddelat är releasen framflyttad till våren, och enligt KE Media är preliminärt releasedatum den 20 april 2006.

» Fortfarande saknas mer information om en eventuell svenskspråkig version av Dreamfall. Hittills bekräftade översättningar är norska, franska, tyska och spanska. Inspelningsarbetet med de engelska rösterna pågår för fullt och är av Ragnar Tørnquists blogg att döma mycket omfattande. Spelaren kommer ges möjlighet att prata med så gott som alla karaktärer i spelet, allt för att göra spelvärlden intressantare. Runt 250 dialoger spelas in med över 40 olika röstskådespelare. Inom kort kommer en ny trailer där vi bl.a. ska få höra huvudpersonen Zoës röst för första gången.

» Många ej tidigare visade Dreamfall-bilder har tillkommit och finns samlade på Minstrum.net. På officiella hemsidan visas ett antal nya skisser.

» Nyfiken på medarbetarna i Dreamfall-teamet? Black House har lagt upp ett galleri med foton på hela gänget. Ett av de nyare tillskotten, Community Manager Craig Morrison, intervjuas av Adventure-Archiv och på GameSpot skriver spelregissör Ragnar Tørnquist dagbok om utvecklingsarbetet.

~

27 AUGUSTI 2005

Dreamfall försenat

» Funcom meddelar att releasen av Dreamfall är framflyttad till våren 2006.

~

25 JULI 2005

Fan-intervju med Ragnar Tørnquist

» Ragnar Tørnquist har besvarat en mängd frågor om Dreamfall från fansen på The Divide, bl.a. gällande systemkrav för PC-versionen och möjligheterna till ett tredje spel i serien. Om storyn i Dreamfall säger Ragnar att den bjuder på några rejäla överraskningar - och en dos romantik :-). Spelet består av totalt tretton kapitel och hittills har bara bitar ur de fyra första kapitlen avslöjats. Värt att notera är också att det inte kommer att släppas någon demo av Dreamfall innan releasen.

» I sin blogg skriver Ragnar om de många stadsmiljöerna i Dreamfall och tankarna bakom dem.

» Jørgen Tharaldsen har gjort ännu en intervju, denna gång för Gamecloud.

~

29 JUNI 2005

Nytt om Dreamfall

» ToTheGame har intervjuat Funcoms produktchef Jørgen Tharaldsen. Han berättar engagerat om Dreamfall och utlovar ett rikt varierat spel med många bottnar och en bitvis unikt berättad historia som lär väcka känslor. Utvecklingsteamet siktar på att ha spelet färdigt för lansering till jul, mer specifik än så är inte Tharaldsen. Han betonar snarare att de sätter spelkvaliteten främst - en vink om att det kan bli försenat?

» På Dagbladet.no har Jørgen Tharaldsen svarat på besökarnas frågor om bland annat Dreamfall. Spelförfattare/regissör Ragnar Tørnquist besvarar också några frågor från fansen i sin blogg.

» Ragnar avslöjar även en nytillkommen förändring i Dreamfall: Man har frångått det ursprungliga systemet med förprogrammerade bildvinklar och kameraåkningar, och ersatt det med en fullt rörlig "kamera" som automatiskt följer efter spelkaraktären och ger spelaren kontroll över vyn. Tanken var från början att skapa filmkänsla samt att göra spelet enkelt för ovana, men då det fungerade mindre bra i praktiken har man nu skrotat den idén till förmån för bättre spelbarhet.

» Två förhandstittar på Dreamfall har publicerats sen sist:

   Just Adventure
   1UP.COM

~

3 JUNI 2005

Officiell Dreamfall-trailer ute

» Så var den äntligen här, den första officiella Dreamfall-trailern! Ladda ner den från hemsidan i full kvalitet (65 MB) eller i lägre kvalitet (10 MB) här. Trailern fokuserar på miljöerna i spelet och innehåller flera storslagna vyer som inte visats tidigare.

» Idle Thumbs har också varit på E3 och skriver om sina intryck av Dreamfall, bland annat lite mer om den musbaserade styrningen.

~

28 MAJ 2005

Videoklipp från E3

» Den utlovade Dreamfall-trailern låter vänta på sig. Senaste budet är nästa vecka. Redan nu bjuder dock ITavisen på videoklipp från E3-visningen:
Videon kan även laddas hem från Minstrum.net. Där finns också många nya skärmbilder, flera med repliker ur spelet. Ett par platser känns igen från Den längsta resan (jämför i bilderna nedan):

(montage av Minstrum.net)

» Dreamfall fick fortsatt goda omdömen på E3 av IGN, GameSpot och GameSpy. I artiklarna ges exempel på hur problemlösning i spelet kan te sig; möjligheten att angripa problemen på traditionellt äventyrsvis eller välja en mer actionbetonad väg. Artiklarna ger också vinkar om hur de två kontrollsystemen (mus respektive gamepad) skiljer sig åt. Att spela med mus blir det enklare alternativet för mindre actionvana spelare. Då sköts mer per automatik om man hamnar i närkamp med motståndare. Och för eventuella oroliga Den längsta resan-fans försäkrar Ragnar Tørnquist än en gång att Dreamfall trots nämnda inslag kommer att bli ett gediget äventyrsspel!

Här är fler E3-rapporter om Dreamfall:

   GameMethod
   Xequted
   DinSide
   Adventure-Treff

» E3-demon presenterades med engelska röster och övriga språk är inte helt fastställda ännu. Lite otippat (men desto mer hoppfullt!) svarar Funcom i ett mail till en av våra forumbesökare att deras absoluta målsättning är att kunna erbjuda Dreamfall på svenska! Det språk som står närmast på tur verkar dock (inte helt oväntat) vara norska. Enligt norska medier som VG Nett och Aftenposten satsar Funcom denna gång på yngre skådespelare än i "Den lengste reisen". Vilka det blir är ännu inte klart.

» Det börjar bli dags för Dreamfall att ta plats på Resenären på riktigt. Som ni kanske redan sett har en sovande Zoë smugit sig in i bakgrundsbilden, och sidorna om spelen och läsvärt kommer att fyllas på med Dreamfall-relaterade länkar och material.

~

10 MAJ 2005

Funcom jobbar hårt för att ha en ny demo av Dreamfall att visa när E3 slår upp portarna den 18 maj. För oss som är hänvisade till Internet är en trailer utlovad. Inspelningen av de engelska rösterna påbörjades i dagarna, och förändringarna i dialogen kommer inte att bli så stora som tidigare sagts. Funcom backar inte för kritiken mot de långa konversationerna och det bitvis grova språket i Den längsta resan. Dreamfall fortsätter på samma linje, med språk och dialog efter vad handlingen kräver. Spelförfattare Ragnar Tørnquist skriver mer om detta i sin blogg.

Minstrum.net samlar fortlöpande de skärmbilder från Dreamfall som finns att tillgå på nätet. Videoklippen finns också för nedladdning i högre kvalitet.

Av de förhandstittar som publicerats sen sist avslöjar Eurogamer mest i sin artikel. De övriga innehåller inga större nyheter:

Gamer.no
VG Nett
Dagbladet
Just Adventure
Yahoo Games
Adrenaline Vault

~

19 MARS 2005

GameSpy ger oss ytterligare en förhandstitt på Dreamfall.

~

13 MARS 2005

Även Adventure Gamers har nu tagit en titt på Dreamfall och skrivit en läsvärd artikel om spelet ur en traditionell äventyrsspelares perspektiv. Extra intressant är att de val spelaren gör får konsekvenser inte bara genom händelseförlopp, utan också för spelkaraktärens "känslor" i t.ex. kommande dialoger.

~

10 MARS 2005

Spelsajterna IGN och GameSpot har publicerat intressanta förhandstittar (inklusive en omgång nya bilder) på Dreamfall. Hos GameSpot finns även en videointervju med Ragnar Tørnquist samt - för första gången - två videoklipp som visar spelet i aktion:
Båda artiklarna avslöjar ganska mycket av bakgrundshistorien och inledningen (en varning är på sin plats om du inte vill veta för mycket i förväg!) samt hur det nya Xbox-anpassade kontrollsystemet fungerar. De bekräftar att Dreamfall grafiskt och speltekniskt skiljer sig mycket från Den längsta resan, men på storyn och atmosfären går det inte att ta miste - hela inledningen andas "Den längsta resan 2"!

Funcom kallar spelet en "futuristisk thriller" och vill åstadkomma en så filmlik upplevelse som möjligt. Följaktligen satsar man även på surroundljud och spelmusik komponerad av en ny talangfull kompositör som anlitats speciellt för Dreamfall.

En första officiell trailer är att vänta innan det är dags för Funcom att visa upp spelet på den årliga E3-mässan i maj. Håll utkik!

~

15 JANUARI 2005

Resenären fyller FEM år! Fantastiskt att Den längsta resan / The Longest Journey blev en sådan klassiker som fortfarande är populär. Väntan på en uppföljare har varit lång, men innan årets slut får vi förhoppningsvis veta hur det gick för April och vad som hänt i Stark och Arkadien - och inte minst uppleva nya äventyr i samma anda. Resenären har som ambition att bevaka och rapportera alla nyheter om Dreamfall fram till releasen. Vad kan väl passa bättre detta jubileumsår! :-)

Jag vill passa på att tipsa om möjligheten att prenumerera på nya foruminlägg. Varje dag det postats något nytt (inklusive nyheter från Resenären) får du som prenumerant ett mail om vad som tillkommit.

~

6 JANUARI 2005

Januarinumret av brittiska speltidningen Edge innehåller ett exklusivt reportage om Dreamfall, uppföljaren till Den längsta resan. Innehållet diskuteras och debatteras flitigt i forumen The Longest Journey: Next Step och The Divide.

I tidningen finns åtta ej tidigare publicerade bilder på spelet. Vi får se huvudpersonen Zoë i sin hemmiljö i New Casablanca, där historien tar sin början. Spelets inledning beskrivs ingående, inklusive ett första exempel på de omdiskuterade actioninslagen. Till skillnad från Den längsta resan har spelaren i Dreamfall begränsad möjlighet att finna alternativa lösningar. Om hon misslyckas måste hon slåss mot de motståndare hon möter. Enligt spelregissör Ragnar Tørnquist kommer spelets svårighetsgrad att vara lättare (och speltiden kortare) jämfört med föregångaren. Man har lagt vikt vid realistiska utmaningar och det blir inga obskyra problem att lösa (inga fler gummiankor ;-). Ambitionen är att skapa ett spel med både spänning och djup, en berättelse som engagerar och berör. I höst ser vi förhoppningsvis resultatet.

Strax före jul bjöd Dreamfall-teamet på en aptitretare bestående av tre nya skärmbilder från spelet. Mottagandet blev dock relativt svalt. Ragnar kommenterar kritiken och kompletterar med två exklusiva bilder i sin dagbok.

För närvarande pågår vissa förändringar av design och upplägg här på hemsidan. Dessutom har Resenären (äntligen!) fått en egen domän. Förutom huvudadressen www.resenaren.net kan du knappa in forum.resenaren.net för att komma direkt till diskussionsforumet. Ny mailadress är info@resenaren.net.

~

19 MAJ 2004

Pressvisningen av DreamfallE3 fick mycket positiv respons. Adventure Gamers, Gamer.no, GameSpot, GameSpy och IGN berättar mer och ger sina omdömen.

Norsk TV var också på plats och intervjuade Ragnar Tørnquist från Funcom. Här finns en avskrift översatt till engelska, varvad med videoklipp som visar delar av presentationsfilmen.

~

13 MAJ 2004

E3-mässan pågår för fullt, och ToTheGame meddelar första intrycket av Dreamfall. En förhandstitt via gänget på Adventure Gamers är också att vänta.

Inför mässan har Funcom, förutom öppnandet av den officiella hemsidan, sammanställt en presentation av Dreamfall som finns att se här på forumet.

Ragnar intervjuas och berättar utförligt om spelet i norska Verdens Gang och på IGN. Minstrum.net har samlat illustrationer och skärmbilder.

~

6 MAJ 2004

Majnumret av svenska PC Gamer finns nu i butikerna. Tidningen innehåller en utförlig artikel om Dreamfall.

Utöver det som tidigare skrivits här får vi veta att huvudpersonen Zoë bor i Casablanca, och att hon är en av tre karaktärer som spelaren kommer att växla mellan under spelets gång.

Dreamfall har inte föregångarens traditionella peka-och-klicka-gränssnitt. PC-versionen kommer att styras med musen, men med direkt kontroll över spelkaraktären och möjlighet att smyga, klättra, hoppa, slåss och flytta saker. Många av problemen i spelet kan lösas på flera sätt, och spelarens val påverkar hur spelet och berättelsen fortskrider.

Dialogerna kommer att vara kortare denna gång, men antalet karaktärer är ungefär lika många som i Den längsta resan (det blir både nya tillskott och gamla återseenden). Man har satsat mycket på kroppspråk och detaljerade ansiktsuttryck.

Jämfört med föregångaren kommer det grova språket att tonas ned i Dreamfall. Eller som spelförfattare Ragnar Tørnquist uttrycker det: "Mindre svordomar, mer sex." :-)

Förutom återseendet av Stark och Arkadien så introduceras en tredje värld, kallad Winter.

Artikeln sträcker sig över tre uppslag, med ett tiotal tjusiga bilder som absolut ger mersmak!

~

27 MAJ 2004

Minstrum.net har scannat in en 6-sidig artikel om Dreamfall i franska PC Jeux.

Nytt om Dreamfall väntas även i majnumret av svenska PC Gamer.

~

17 APRIL 2004

Tre nya bilder från Dreamfall har lagts ut på Adventure Gamers. Bilderna är hämtade från brittiska PC Gamer.

~

19 FEBRUARI 2004

Det är nu officiellt att uppföljaren till Den längsta resan går under namnet "Drømmefall" (engelsk titel: Dreamfall) och planeras att släppas i oktober 2005 för PC och Xbox. Till skillnad från föregångaren är det nya spelet helt i 3D och har actioninslag, men fortfarande med fokus på historien och karaktärerna.

Handlingen utspelar sig år 2219. En ung kvinna vid namn Zoë Castillo får av en tillfällighet kännedom om en konspiration, vars syfte är att ta kontroll över människors drömmar, något som kan leda till de två världarnas - vetenskapens respektive magins - undergång. Zoës färd går till Japan och ett högteknologiskt sällskap som utvecklar en maskin för att manipulera och utvinna energin ur drömmarna. Hon ställs inför mysterier hon inte kan lösa på egen hand, och måste leta rätt på den enda person som kanske har svaren: April Ryan.

Mer information, bilder och innehåll kommer att avslöjas i samband med E3-mässan i Los Angeles den 11 - 14 maj 2004, där Funcom ska visa en spelbar prototyp av Dreamfall för inbjudna journalister.

Den hittills enda bilden från spelet finns att beskåda på Adventure Gamers i form av en julhälsning från designteamet.

~

27 FEBRUARI 2003

Startskottet har gått för Den längsta resan 2! Funcom har påbörjat arbetet med den efterlängtade fortsättningen på historien om Stark och Arkadien. Liksom föregångaren blir det ett äventyrsspel för en spelare, och spelet kommer sannolikt att göras i versioner för både PC och TV-spel, optimerade för respektive plattform. Den längsta resans skapare Ragnar Tørnquist berättar mer i sin dagbok samt i en färsk intervju för Just Adventure+. Fler detaljer, inklusive skisser/bilder, kommer att presenteras under de närmaste månaderna.

~

12 SEPTEMBER 2002

Funcom uppger i sitt senaste nyhetsbrev att de allvarligt överväger att göra en fortsättning på Den längsta resan. Fortfarande inga löften alltså, men att detta nu sägs officiellt får ses som ett framsteg.

~

8 JULI 2002

forumsidan finns nu en länk till en pågående namninsamling, där alla som vill att det görs en fortsättning på Den längsta resan kan skriva på.

Trots att spelet sålts i över 400 000 exemplar, och har många angelägna fans, är det fortfarande tveksamt om det blir någon uppföljare. Ragnar Tørnquist återkommer ofta till detta i sin dagbok på nätet, och den 27 juni hade han en lång utläggning om situationen.

~

15 AUGUSTI 2001

The Longest Journey Unofficial Site har publicerat en ny intervju med Ragnar Tørnquist (se läsvärt-sidan). Den innehåller inga stora nyheter, men ger i alla fall en vink om framtida spel och möjligheterna till en fortsättning på Den längsta resan.

~

18 JUNI 2001

Fortfarande finns inga officiella planer på en uppföljare till Den längsta resan. Ragnar Tørnquist (som skrivit och producerat spelet) har dock sagt att han personligen gärna ser att det kommer en fortsättning. Enligt honom är storyn klar, och om spelet blir verklighet bör det vara ute på marknaden senast år 2004. Han antyder också att det i så fall blir fråga om en annan typ av spel än Den längsta resan.

Speldistributören IQ Media har gått samman med förlaget PAN Interactive. Uppgifterna på kontaktsidan samt sidan om spelet är uppdaterade.

På sidan om spelet finns en länk till en ny hemsida, The Longest Journey Unofficial Site.

Recensionerna på läsvärt-sidan har utökats med Aftonbladet Läsarrecensioner (där du själv kan betygsätta och recensera spelet) samt spelsidan hos Dan och Karin. Två intervjuer med Ragnar, gjorda av End of the Journey och The Gamedame's Domain, har också tillkommit.

hjälpsidan finns en ny svensk lösning, skriven av Christer Nordsvahn.

Längst ner på forumsidan hittar du ett arkiv med samtliga inlägg som gjorts t.o.m. 13 januari 2001.

~

15 JANUARI 2001

Resenären fyller 1 år! Verkligen kul att så många hittat hit - över 13000 besök under detta första år tyder på att intresset varit stort.

Vi kan även se tillbaka på ett framgångsrikt år för Den längsta resan. Sedan spelet släpptes i Norge i november 1999 har det gjort succé världen över, hyllats av recensenterna och fått den ena utmärkelsen efter den andra. Dessutom har försäljningen nu passerat hela 200 000 exemplar, så kanske kan vi äntligen börja våga hoppas på att "Den längsta resan 2" blir verklighet...

Sist men inte minst: Ett stort tack till alla er som hjälpt till att svara på inläggen här på forumet. Det är ni som gör Resenären till en levande webbplats!

~

14 JANUARI 2001

Resenärens diskussionsforum har flyttats till en ny server som inte kräver registrerat medlemskap, och är nu åter tillgängligt för alla besökare.

The Longest Journey har den senaste tiden fått en rad utmärkelser, och läsvärt-sidan är uppdaterad med nya länkar till följande: Adventure Gamer, GamePen, Game Rankings, Stratos Group, Voodoo Extreme, Gamer's Pulse, GameSpot, Amazon.com och GamePower. Två recensioner från förra året är också nytillkomna: PC för Alla och Spel för Alla.

Under läsvärt-sidans Övriga artiklar och notiser finns The Longest Journey Ultimate Walkthrough, en mycket utförlig genomgång av spelet som bl.a. avslöjar de gömda överraskningar som finns! Kul läsning för den som klarat spelet. Två artiklar om spelmusiken, samt en intervju med Katja Koopmann (officiell "April Ryan-modell" när spelet lanserades i Tyskland) har också tillkommit.

Slutligen finns tre nya länkar på sidan om spelet: April Ryan's Longest Journey (en bra inofficiell hemsida) samt faktasidor på MobyGames och Internet Movie Database.

~

21 DECEMBER 2000

GameSpy har utsett The Longest Journey till årets äventyrsspel! De publicerade även en lång intervju med Ragnar Tørnquist i början av november, och båda artiklarna finns nu länkade på läsvärt-sidan.

~

21 OKTOBER 2000

På sidan om spelet går det nu att ladda ner spelmusiken i MP3-format. Sidan har även kompletterats med en länk till Ragnar Tørnquists officiella hemsida.

Fansen på End of the Journeys diskussionsforum har nyligen gett Ragnar en egen avdelning kallad "Questions for Ragnar", där besökarna kan ställa frågor till honom. Du hittar den under Intervjuer med Ragnar Tørnquistläsvärt-sidan. En intervju gjord av Just Adventure+ tidigare i höst har också tillkommit, samt ett inslag som sändes i norsk TV i samband med lanseringen av Den längsta resan 1999 (längst ner under Övriga artiklar och notiser).

~

17 OKTOBER 2000

About Interactive Fiction har intervjuat Ragnar Tørnquist inför USA-lanseringen av spelet. Som alltid hittar du en länk till intervjun på läsvärt-sidan.

~

14 SEPTEMBER 2000

The Longest Journey nådde i veckan topp tio på Global100:s lista över PC-spel, som röstas fram av besökarna på webbplatsen. Via läsvärt-sidan hittar du spelets egen sida på Global100. Du kan även klicka här för att rösta direkt!

I en alldeles färsk intervju för Stratos Group berättar Ragnar Tørnquist (som skrivit och producerat Den längsta resan) om sina planer på att göra två(!) uppföljare till spelet. En länk till den fullständiga intervjun finns på läsvärt-sidan.

Läsvärt-sidan är kompletterad med ytterligare fyra spelrecensioner: Falu-Kuriren, Nerikes Allehanda, Computer Sweden och Norrbottens-Kuriren.

Efter nästan 8 månader på nätet har Resenären nu haft 10000 besök!

~

16 APRIL 2000

Fr.o.m. måndagen den 17 april finns Aprils låt att köpa på CD i Tyskland. Vi i Sverige kan beställa den genom t.ex. Skivhugget (sök på artist "April", titel "Balance").

~

26 MARS 2000

En CD-singel med låten "The Balance" är planerad att släppas den 10 april. På läsvärt-sidan finns en länk till en notis om detta.

~

22 FEBRUARI 2000

Den längsta resan ska lanseras internationellt med hjälp av en musikvideo, där April Ryan framför en nyinspelning av Depeche Modes "Get The Balance Right" från 1983. Mer om detta (inklusive ljudklipp från låten) finns på läsvärt-sidan.

Hjälpsidan uppdaterad med ännu en spellösning: Gamezilla! walkthrough.

Två nya spelrecensioner på läsvärt-sidan: Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter.

~

7 FEBRUARI 2000

Ytterligare en lösning inlagd på hjälpsidan: Omkopplarna på maskinen i första kapitlet.

~

5 FEBRUARI 2000

Den längsta resan har belönats med priset "Årets norska produkt" av tidningen Computerworld Norge. En länk till artikeln hittar du på läsvärt-sidan.

På sidan om spelet finns nu också en kort introduktion till spelet.

~

26 JANUARI 2000

Hjälpsidan uppdaterad med två länkar till en ny svensk sajt: MegaZinas berättelse om Den längsta resan.

~

22 JANUARI 2000

Har lagt till och utökat sidorna successivt under den gångna veckan, och nu är samtliga sidor på plats!

~

15 JANUARI 2000

Premiär för Resenären och diskussionsforumet!


April Ryan
TILL TOPPEN

 
www.resenaren.net